Kunstenaars

Een overzicht van de kunstenaars op naam.

Heeft u een vraag over één van de kunstenaars?

Albert Buikema 1949-1994

De kunstschilder Albert Buikema is geboren op 2 maart 1949 te Waddinxveen en overleed op 45 jarige leeftijd op 11 januari 1994. 
Buikema was leerling van de Academies van Rotterdam en Utrecht. Ook kreeg hij lessen van H.J. Wijngaard. Hij schilderde en tekende kermissen, stadsgezichten, landschappen en ballerina’s. 
Na zijn vestiging in Gorinchem schilderde hij steeds meer landschappen in de Betuwe. Hij had een eigen manier van werken, die je duidelijk terugvindt in zijn schilderijen. In het begin waren zijn werken nogal donker van aard, maar later werd zijn werk zeer luchtig en blond van kleur.  Werk van Albert Buikema is over de gehele wereld verkocht en hij blijft nog steeds een zeer gewaardeerd kunstenaar door het bijzondere oeuvre die hij nagelaten heeft. 

Anneke Boot 1945- 2019

Anneke Boot woont en schildert in het oude centrum van Leiden, aan het Rapenburg.
Ze illustreerde studentenbladen, schilderde vervolgens gouaches en ontwikkelde haar stijl. nu schildert ze vrijwel uitsluitend in olieverf. Hoewel het Franse platteland haar grootste inspiratiebron is, schilderde Anneke Boot ook in Nederland en Italië. Haar sneeuwschilderijen maakte ze in de Ardennen.
Schilderijenexpert Ivo Bouwman: “Mij is onder de levende figuratieve kunstenaars, zowel in Nederland als in het buitenland, een schilder van zo hoog niveau niet bekend.”
Na aandringen van opdrachtgevers is Anneke ruim 20 jaar geleden ook portretten gaan schilderen. Dat bleek meteen een succes. Ze portretteerde onder andere het echtpaar Monique en Albert Heijn, Hans Wiegel, Ivo Bouwman en Antoine Bodar.

W.J. Alberts 1912-1990

W.J. Alberts 1912 – 1990

De kunstschilder Willem Jacobus Alberts werd op 21 oktober 1912 geboren in Amsterdam. Een groot deel van zijn leven woonde en werkte hij in zijn geboortestad. Later ook in Oldenbroek en Wezep. 
Willem was leerling van Minne Bakker en verruilde in de jaren vijftig de grote stad voor de provincie. Daar vond hij inspiratie voor zijn schilderijen en aquarellen. Alberts legde zich voornamelijk toe op het maken van landschappen (bossen en weiden) en dierenschilderijen. Verder zijn er ook kerkinterieurs, enkele stillevens, en bloemstukken bekend. Hij schilderde in naturalistische-impressionistische stijl. Hij heeft les gegeven aan zijn dochter. 
W.J. Alberts was lid van Palet “Wending” in Zwolle.

John H.H Bévort 1917-1996

Johannes Hubertus Hendrikus Bévort is een kunstschilder is geboren op 30 november 1917 in Utrecht en overleden op 31 Januari 1996 te Schoorl.
John was een leerling op de Academie Artibus te Utrecht van Chris Achterberg en van G. Nijenhuis.
De schilderijen van John Bévort hebben als onderwerp voornamelijk: strandgezichten, zeegezichten, stadsgezichten, plasgezichten en zeilschepen. Daarnaast schilderde hij Zuid-Europese taferelen onder de pseudoniem ‘Camprio’. John was lid van ‘The International Organization of Free Art’ en gaf schilderles aan Peter Brouwers.

Charles Leickert 1816-1907.

Nederlands, Brussel (België) 1816 – 1907 mainz (Duitsland)

Charles Leickert werd in Brussel geboren en studeerde aan de Haagse tekenacademie. Hij heeft ook les gehad van Bart van Hove en Wijnand Nuijen maar werd het meest beïnvloed door Andreas Schelfhout. Het was de tijd van de Romantische school en deze leermeesters hoorden bij de meest prominente vertegenwoordigers daarvan. De romantiek werd in Nederland anders benaderd dan elders in Europa. Groteske, exotische en mystieke elementen zoals imponerende watervallen of mierzoete luchten ontbraken grotendeels. In plaats van het werken vanuit een nostalgisch verlangen naar verre oorden, wilde Nederlandse schilders vooral de schoonheid van de eigen omgeving weergeven. Dit resulteerde in gedetailleerde en stemmige schilderijen van schilderachtige steden en ongerepte Hollandse landschappen met molens en rivieren.

Peter Brouwer 1935 – 2010.

Peter Brouwer is een schilder van directie kleuren en maakt veel studiereizen door Italië en Spanje. Brouwer is bekend door zijn in Nederland uitgegeven reproducties die bij duizenden zijn verkocht. Hoewel Peter Brouwer jaren in nauw contact stond met J. Bévort, heeft hij toch een totaal andere kijk op het métier. Zijn kleuren zijn directer en meer gedurfd, harder en feller. Ook zijn ontwerpen zijn anders, namelijk verschillend in kleur en vaak experimenteel.

Brouwer werkt meer abstract en komt via deze abstracte schilderijen tot een geheel eigen interpretatie van het gekende. Natuurlijk treffen wij ten opzichte van Bévort vele punten van overeenkomsten aan, alleen de sfeer is anders en zijn doeken leven voor zichzelf. Daarmee heeft hij zich een geheel eigen plaats veroverd. Exposities in New York en Duitsland.

Wim Bos 1906 – 1974

Wim Bos was en is een populaire Nederlandse kunstschilder, tekenaar en aquarellist. Hij was autodidact.

Hij woonde en werkte in Rotterdam, Brussel, Hamburg, Nijmegen, Antwerpen en Parijs. In 1924 keerde Bos weer terug naar Rotterdam. De stad gaf hem inspiratie door de laad-en losactiviteiten in de havens samen met de aanblik van de daar aanwezige zeeschepen. Bos schilderde, tekende en aquarelleerde naast havengezichten ook plasgezichten. Zijn havengezichten ademen de aparte sfeer van de vooroorlogse havens met stoomschepen, laadbomen en kranen, stoomfluiten en rammelende ankerkettingen.

Juriaen Marinus van Beek 1879 – 1965.

J.M.Beek woonde en werkte in Den Haag en was naast kunstschilder ook kunsthandelaar, waarbij hij veel van zijn eigen werk verkocht. Hij werd vooral bekend om zijn landschappen en zeegezichten. Deze vonden al snel hun weg in talrijke nationale- en internationale collecties van bedrijven, instellingen en particulieren.

Hendrik Johannes Bellaard 1896 – 1975

Hendrik Johannes Bellaard werd op 16 november 1896 in Dordrecht geboren en overleed op 14 maart 1975 in Hilversum. Hij begon zijn opleiding in Dordrecht bij M.P. (Rinus) de Reus. Hij kreeg van hem les in tekenen, aquarelleren en schilderen naar stilleven, landschap en stadsgezichten. Van M. Adamse kreeg hij les in portrettekenen en aquarelleren van landschap en stilleven. In die tijd maakte Bellaard veel kopieën naar de grote meesters van de Haagse School. In de jaren twintig van de vorige eeuw woonde hij in Utrecht en kwam in contact met beeldend kunstenaars als Karel van Seben en Annie Borst Pauwels . Hij is lid geweest van de ‘Studietekenclub’ in Bilthoven en sloot zich in 1934 aan bij het Tekengenootschap ‘Het Krijtje’ in Utrecht. Henk Bellaard begon zijn werkzaamheden als decoratie schilder voor bedrijven. Later exposeerde hij onder andere in Amersfoort, Dordrecht, Utrecht en Bilthoven. In 1975 werd er een overzicht tentoonstelling gehouden in Zeist.

Jan Hovener 1936 – heden

De Rotterdamse kunstschilder Jan Hovener is in de schaduw van het Feyenoord stadion geboren. Na zijn studie aan de Rotterdamse Academie, won hij al op jonge leeftijd de ‘Talensprijs’ (1959).  Jan Hovener is iemand met een onrustige natuur. zo heeft hij tijdelijk op vrijwillige basis een zwervend bestaan geleid. Hierin diende zijn camper als huis. Doordat hij naar verschillende landen trok, heeft hij weinig in Nederland kunnen exposeren. Door het reizen hebben zijn werken veel bekendheid gekregen in het buitenland. Zo is er o.a. werk van Hovener in het paardenracemuseum in York (Engeland) te bewonderen. Aanvankelijk is Hovener begonnen als plateelschilder met Delfs blauw bij De Porceleyne Fles. Nu heeft hij al meer dan een halve eeuw ervaring. Mede door de vele vraag naar zijn werk en zijn enorme gedrevenheid is hij uitgegroeid tot een veelzijdig impressionist.

Share This